Adolescenții se confruntă din ce în ce mai mult cu relații conflictuale, dificultăți de integrare și cu o lipsă de repere.
Implicarea mea vizează atât învățarea comportamentelor noi, cât și gestionarea emoțiilor lor, astfel încât să își recapete încrederea în sine și să înflorească în familia și în educația lor.
Trecerea de la copilărie la maturitate este un pasaj cheie în ceea ce privește construcția identității, transformarea corpului, presiunea academică. De cele mai multe ori, relațiile conflictuale dintre adolescent și părinții săi, provin din acest moment în care el nu mai este copil (nu vrea să fie infantilizat) și faptul că nici el nu este chiar un adult.
Aceasta este perioada în care actualizăm tot ceea ce am învățat și am experimentat încă din copilărie. Această actualizare poate genera disconfort general și comportamente neobișnuite care sunt greu de înțeles și care sunt adesea o sursă de îngrijorare pentru părinți.
A deveni adolescent înseamnă a încerca să construiești un nou eu, să-ți rafinezi dorințele și să-ți consolidezi valorile.
Cu toate acestea, dacă adolescentul tău îți cere spațiu pentru a vorbi, atunci acest lucru trebuie luat în serios. De foarte multe ori, tânărul nu se află la originea acestei cereri sau a unui spațiu care îi permite să se exprime și să lucreze asupra sa, cererea venind mai des de la părinți. De regula la prima sedinta parintii si adolescentul vin impreuna pentru a identifica cererea și nevoile, apoi îl primesc pe tânăr singur, asigurând confidențialitatea discuțiilor noastre și a acestui spațiu care îi aparține. Cadrul și modalitățile de întâlnire sunt definite împreună, precum și modalitățile colaborării mele cu părinții.
Astfel, am pus la punct un cadru de susținere, binevoitor, în care totul poate fi spus și fără judecată pentru a construi o relație care să permită adolescentului să profite de ceea ce cauzează durerea în el și să-și transforme anxietățile pentru a-l conduce la o ființă mai bună. Sprijinul meu ia în considerare personalitatea și unicitatea fiecaruia, indiferent de vârsta sa, pentru a-i oferi un spațiu care să-i permită să exploreze și să-și descopere resursele.
Patologii tratate la adolescenti
- Când facultatea sau liceul devin un stres: stresul de performanță, stresul examenului.Cum să faci față eșecului școlar, examenlelor?
- Anxietate socială: Îndrăznește să te afirmi, să te integrezi într-un grup, să-ți faci prieteni,
- Tulburarea stării de spirit: depresie, atacuri sinucigașe.
- Fobie: frică intensă declanșată de anticiparea sau prezența unui anumit obiect sau situație.
- Agorafobie: Anxietate pentru a fi în locuri sau situații din care ar putea fi dificil să scapi (de exemplu: locuri publice, mulțimi).
- Tulburare obsesiv-compulsivă: adolescentul prezintă gânduri care induc anxietatea, care declanșează compulsii, dintre care cele mai frecvente sunt ritualurile de verificare, spălare, repetări.
- Tulburare de comportament: atitudini de opoziție, cum să gestionezi furia și cum să faci față violenței?
- Stresul post-traumatic: expunerea la un eveniment traumatic, de exemplu agresiunea școlară, agresivitatea, care este retrăită constant și care declanșează simptome fiziologice.
- Tulburare de alimentație: anorexie, bulimie, obezitate, problema supraponderalității.
- Tulburare de somn: Insomnie.
- Dependența de jocuri video.
- Gestionarea emoțiilor