Anxietatea, desi o stare psihica normala, aceasta poate deveni patologica
Statistic, la nivel mondial, una din 13 persoane adulte sufera de anxietate, ceea ce inseamna peste 300 de milioane de cazuri. Circa 10% dintre adolescenti experimenteaza manifestari asociate cu anxietatea, iar numarul femeilor care sufera de anxietate este dublu fata de cel al barbatilor. Anxietatea este cea mai frecventa afectiune psihica, conform Our World in Data iar in Romania conform statisticilor 1 din 4 persoane sufera de anxietate.
Anxietatea le permite oamenilor să supraviețuiască, oferind un răspuns rapid și puternic la amenințările din mediul înconjurător, fie fizic, fie emoțional. Dar uneori, aceste răspunsuri devin disfuncționale, iar anxietatea face ravagii în ceea ce privește valorile și relațiile pentru care trăim. Ne ajuta să facem distincția între răspunsurile care sunt utile versus inutile sau distructive. Este valoros să-ți iei timp să explorezi în ce direcție trebuie să te miști cu adevărat. Toți oamenii au nevoie de ajutor uneori cu perspectivă. Discuția cu un terapeut profesionist poate trata stresul dezadaptativ, poate construi o perspectivă productivă și poate favoriza maturitatea emoțională în sine și în relații.
SEMNE DE ANXIETATE
Anxietatea poate lua mai multe forme. S-ar putea să te confrunți cu anxietate dacă te simți neliniștit în jurul celorlalți, atunci cand întâlnesti oameni sau chiar la adunări; de multe ori te simți anxios, dar nu esti sigur de ce; suferi de atacuri de panică; ai insomnie sau probleme de somn; amânare sau ai dificultăți de studiu; ai fobii (de exemplu, frica de a zbura, de a conduce, de a vorbi în public, de spații închise, de anxietate pentru sănătate sau de ipohondrie); sau experimentezi gânduri obsesive.
Uneori anxietatea este legată de evenimente din viață (de exemplu, întâlnirea cu oameni noi, vorbirea în public, după un traumatism), iar alteori anxietatea pare să iasă de nicăieri.
Inima ta poate începe să bată tare și s-ar putea să simți că-ti pierzi viata. Ai putea să transpiri sau să începi să tremuri. Vederea deasemenea ar putea deveni neclară și poti începe să auzi ecouri. Anxietatea și atacurile de panică sunt copleșitoare și simti că îți controlează viața.
Atunci când anxietatea se simte perturbatoare, consilierea anxietății poate fi o modalitate foarte utilă atât de a înțelege semnificația subiacentă a anxietății, cât și de a dezvolta abilități și instrumente pentru a face față mai bine anxietății, stresului, temerilor și fobiilor.