Schimbarea: mă sperie!

În fața schimbării, nu suntem cu toții egali: unii oameni si-o doresc, dar alții se tem de ea mai mult decât orice. Și acesta este adesea cazul persoanelor cu care lucrez. La o răscruce de drumuri, unii dintre clienții mei trebuie să ia o decizie. Pentru a face acest lucru, va trebui să faca o alegere, iar alegerea unei noi căi înseamnă a risca necunoscutul și a ieși din „zona de confort”. Paradoxal, frica de schimbare este atât de puternică încât, chiar și atunci când ieșim dintr-o situație incomodă, ne este teamă de … disconfortul schimbării și de noutate.

„Dacă ai impresia că aventura este periculoasă, încearcă rutina, este mortală”. Paulo Coelho

Orice viață este o viață in schimbare.  Experimentăm tranziții în muncă și relații, schimbări în sănătatea noastră fizică și mentală și noi evenimente în comunitățile noastre locale și în lumea noastră.  Uneori știm că va avea loc o schimbare, în timp ce alteori apare brusc și neașteptat.  Poate este o dezamăgire sau poate este o surpriză minunată.

 Mulți oameni petrec timp și energie încercând să evite schimbarea, dar inevitabil îi ajunge.  Dacă poți învăța să faci față schimbărilor, îți vei reduce riscul de anxietate și depresie.  Relațiile tale vor înflori, iar corpul tău se va simți mai sănătos.  Dar dacă nu poți face față schimbărilor, doar o cantitate mică de stres te poate face să te simți copleșit de viață.

Deci, cum să înțelegem schimbările și să ne depășim temerile? Schimbarea este un fenomen natural și este bine să ne amintim, pentru că ceea ce ne sperie este să fim prinși neprevăzut, să fim surprinși, să nu fim „avertizați din timp”. Deci, primul lucru de făcut este să ne așteptăm ca schimbarea să se adapteze mai bine la ea.

Când schimbarea vine din exterior și nu este decizia noastră, o asociem cu ceva negativ. 

Nu avem întotdeauna harta lumii în viața noastră și dacă am avea, ar fi mai ușor … dar mult mai puțin distractiv. Pentru că lupta cu temerile noastre este să fim liberi, liberi să explorăm posibilități, liberi să ne confruntăm, liberi să ne folosim forța. Așadar, ia-ți curajul în ambele mâini și fă pasul pentru a te bucura din plin de ceea ce viața are de oferit!

Incercați aceste strategii pentru a face față schimbărilor

Evaluează-ți nivelul de control 

Uneori, este prea ușor să ne fixăm asupra evenimentelor asupra cărora nu avem putere sau a oamenilor care nu ar putea să-și schimbe niciodată acțiunile sau atitudinea.  Dar, mai degrabă decât să se concentreze pe învinovățirea celorlalți sau pe mișcarea persoanelor rezistente și-au pus ochii pe ceea ce pot controla.  Pentru a vă evalua nivelul de control asupra unei situații, vă puteți întreba: „Pentru ce pot să îmi asum responsabilitatea în această situație?”  

Practică Auto-îngrijire

Adesea tranzițiile vieții implică pierderi, cum ar fi moartea, pierderea unui loc de muncă sau încheierea unei relații.  Chiar și tranzițiile pozitive, cum ar fi absolvirea sau schimbarea locului de muncă, te pot face să te simți puțin trist.  În aceste perioade de tranziție, nu îndepărtați niciun fel de durere pe care ați putea-o simți.  Recunoaște pierderea și fii atent la ceea ce ai învățat din experiență.  Căutați sprijin și luați în considerare să vorbiți cu un psiholog sau alt profesionist în sănătate mintală. 

Fii în prezent 

Pentru a vă aduce înapoi în prezent, intrați în ton cu corpul vostru.  Acordați atenție modului în care reacționează la stres și acordați timp în fiecare zi pentru relaxare, respirați profund și readuceți atenția în prezent.

Găsește-ți prioritățile

Tranzițiile în viață vă permit să vă gândiți care va sunt prioritățile.  Cum vrei cu adevărat să-ți petreci timpul pe pământ?  Ce este cu adevărat important pentru tine?  Unde te vezi irosindu-ți timpul și energia?  Cu un sens clar al obiectivelor și valorilor tale, vei descoperi că mintea și corpul tău pot fi mult mai rezistente atunci când vine vorba de factorii stresanți ai schimbării.

 Mai presus de toate, prioritizarea sănătății dvs. în tranzițiile vieții înseamnă să nu vă fie frică să cereți ajutor atunci când aveți nevoie de el.  Oamenii sunt creaturi sociale prin natură, deci nu ați fost construiți pentru a rezista la fiecare eveniment brusc din viață fără sprijinul altora.

Add Your Comment