Sa mergi la terapie este ca și cum ai merge la orice alt furnizor de sănătate. Când vederea devine neclara, mergi la oftalmolog. Când sănătatea mintală, relațiile sau starea de sănătate emoțională sunt afectate, ajungi la un specialist, iar acesta este psihologul. Este atat de simplu!
Nu există o singură explicație a modului în care funcționează psihoterapia, deoarece fiecare relație terapeutică este unică și adaptată nevoilor individuale. Dar, în centrul psihoterapiei care schimbă și salvează viața se află o relație terapeutică puternică.
Psihoterapia funcționează, datorită numeroaselor studii, știm că poate trata totul, de la depresie la comportament obsesiv-compulsiv, tulburări alimentare până la stres post-traumatic.
Dar este mai greu să arăți exact cum psihoterapia are acest impact. Ce înseamnă psihoterapia care poate fi atât de transformatoare?
Psihoterapeuții din abordări diferite ți-ar oferi răspunsuri diferite. Dar există motive comune pentru care psihoterapia te poate ajuta să te vindeci de traume, să găsesti modalități mai bune de a face față și să obții o perspectivă mai profundă asupra problemelor și provocărilor cu care te confrunți.
O relație puternică
Cercetările arată că unul dintre cele mai importante aspecte ale psihoterapiei este relația pe care o formezi cu terapeutul tău. Este o relație confidențială fără judecată, adaptată pentru a fi complet unică pentru tine. Relația ta cu terapeutul formează un nou plan pentru relațiile cu alte persoane, in care te poți simți auzit, recunoscut și văzut pentru cine ești cu adevărat. Puteți lua acest mod de relaționare înainte în celelalte relații, astfel încât acestea să fie mai sănătoase și mai satisfăcătoare.
Terapeutul potrivit
Pentru a forma o relație terapeutică puternică, este foarte important să găsiți terapeutul potrivit pentru dvs. Indiferent dacă doriți să vă întâlniți personal sau online și problema la care doriți să lucrați. Aranjarea unei prime sesiuni pentru a evalua cum te simți atunci când ești cu terapeutul este necesara. Limitele sunt cu adevărat importante în psihoterapie, deoarece vă ajută să creați un spațiu sigur pentru a vă explora gândurile și sentimentele. Prin asigurarea consecvenței, acestea ajută la construirea încrederii – esențială pentru succesul psihoterapiei. Limitele sunt deosebit de importante atunci când alte relații din viața ta, te-au lipsit de ele.
Noi perspective
Vei vorbi despre gândurile și sentimentele tale cele mai profunde cu cineva care este instruit să te ajute să le înțelegi – și te poate sprijini în timp ce o faci. Acest lucru vă poate permite să vedeți mai clar situațiile, relațiile și pe voi înșivă. Poate deschide noi moduri de gândire, simțire și comportament. Devii mai conștient de lucrurile care te-au ținut înapoi, oferindu-ți posibilitatea de a face alegeri diferite și de a opri modelele de comportament dăunătoare. De asemenea, puteți găsi modalități mai bune de a face față sentimentelor și temerilor.